Communiceren om te verbinden

op weg naar vernieuwde communicatie Prisma, Tussentijds, beamer en afkondigingen. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt. Middelen om te informeren. Om elkaar op de hoogte te houden binnen de gemeente over praktischen zaken, over persoonlijke zaken en over (achtergronden van) besluiten. In opdracht van de kerkenraad heeft een werkgroep zich gebogen over  het functioneren van de huidige communicatiemiddelen en de kerkenraad geadviseerd richting de toekomst. De kerkenraad heeft het advies van de commissie overgenomen.

Huidige situatie

Zoals gezegd kennen we Prisma, Tussentijds, berichten via de  beamer en de afkondigingen. Prisma biedt aan de ene kant uitgebreide informatie, maar veel informatie is achterhaald, omdat Prisma maar een keer per maand verschijnt. Prisma wordt digitaal door 50 60% van de adressen gelezen, wat redelijk is, maar niet bevredigend.

Tussentijds is een goede aanvulling, maar zou beter kunnen. De opzet is niet wervend en verbindend. In hoeverre Tussentijds gelezen wordt is onduidelijk. Bovendien zijn twee vormen (Prisma en Tussentijds) verwarrend, bewerkelijk en neemt de kans op fouten toe. Conclusie hierover is dat het beter kan.

Nieuwe situatie:

We willen communiceren om te verbinden. Omdat we gemeente willen zijn die samen onderweg is. Daarvoor willen we middelen inzetten die daarbij passen en meegaan met de tijd. Prisma en Tussentijds gaan verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt een weekbrief in combinatie met digitale media. In de weekbrief komt actuele informatie, met gerichte verwijzingen naar de website. De weekbrief wordt uitgereikt bij het welkom in de kerk, maar zal ook per mail in ieders mailbox verschijnen. De weekbrief zal meer wervend van aard zijn, gericht op welkom, op gastvrijheid en op de verbinding in de gemeente. Daarbij zullen de mededelingen in en rond de dienst meer een integraal onderdeel van deze communicatie gaan uitmaken. De weekbrief biedt in die zin een meer gerichte voorbereiding op de dienst. Mededelingen in de nieuwsbrief zullen veel korter worden, waarbij gekeken wordt uitgebreidere persoonlijke informatie meer gedeeld kan worden via de website in een beschermde omgeving (AVG wetgeving). Ook andere informatie, met name achtergronden, zal via de website gaan. Voor mensen die dit erg lastig vinden, zal gekeken worden hoe dit het beste opgelost kan worden. Op aanvraag kunnen een aantal zaken ook in geprinte vorm verkregen worden. Afkondigingen in de dienst zullen worden aangepast. Daarbij zal de aard van de mededeling bepalend worden op welk moment dit in de dienst zal plaatsvinden (bv welkom voor de dienst, gebedspunten bij gebed, gemeente activiteiten bij afsluiting van de dienst etc.).

Communiceren om te verbinden. Dat is het doel. We hopen dat in oktober op deze vernieuwde wijze meer vorm te geven.