Diaconale gemeente zijn we sámen
Waarmee houdt een diaconie zich bezig? En wat doet een diaken eigenlijk? Een diaken, heeft die niet iets met geld te maken?” zei iemand ooit toen hem de vraag werd gesteld. Veel mensen associëren het diaconale werk met geld, met (financiële) zorg voor de armen. En terecht, want de zorg voor armen behoort inderdaad volop tot de aandachtsgebieden van de diaconie. Maar daarmee is niet álles gezegd.

In de Petrakerk in Harderwijk zijn acht diakenen werkzaam. Dat betekent niet dat al het diaconale werk op hun schouders rust. Gelukkig niet! Als het over het ambt van de diakenen gaat, richt het bevestigingsformulier voor diakenen allereerst de aandacht op de verantwoordelijkheid van de hele gemeente!

Over de dienst der barmhartigheid leert de Schrift, dat deze voortvloeit uit de liefde van Christus. Hij kwam in de wereld om te dienen en ontfermde zich over velen die in nood waren. (…) De Here roept ook nu op tot het betonen van gastvrijheid, offervaardigheid en barmhartigheid, om zwakken en hulpbehoevenden volop te laten delen in de vreugde van Gods volk. In de gemeente van Christus mag niemand ongetroost leven onder de druk van ziekte, eenzaamheid of armoede”, zo geeft het bevestigingsformulier aan. Hier ligt dus een taak voor de hele gemeente. Daarbij is de speciale opdracht voor de diakenen onder meer ervoor te zorgen dat de hulpverlening in en door de gemeente goed verloopt.”

Als het over de diaconale gemeente gaat, komen dus alle gemeenteleden in beeld. Tegelijk maakt het formulier duidelijk dat diaconaat niet alleen te maken heeft met de zorg voor gemeenteleden of anderen die het financieel moeilijk hebben (armoede). Mensen die kampen met ziekte of eenzaamheid vragen eveneens nadrukkelijk de aandacht. Diaconale zorg betekent ook het meeleven met en het bemoedigen van zieken. En het opzoeken van mensen die zich misschien wel eenzaam voelen.
Ik heb geen mens…
We mogen dat doen in navolging van onze Heer, Die Zich ontfermde over velen die in nood waren. Een mooi voorbeeld daarvan lezen we in Johannes 5. We ontmoeten daar, bij het bad van Betzata, een man die al 38 jaar ziek is. Achtendertig jaar! Probeer het je (als je niet uit eigen ervaring weet wat het is) eens in te denken wat dat betekent. De mensen om deze man heen weten niet beter dan dat hij chronisch ziek is en staan er misschien niet eens meer bij stil. Maar voor hem zelf is zijn ziekte (handicap) een dagelijkse realiteit.

De Here Jezus ziet hem en spreekt hem persoonlijk aan. Hij peilt zijn nood. Te midden van de menigte mensen heeft Hij oog voor de enkeling in zijn moeite. Ontroerend! De man om wie het gaat is aan zijn bed (slaapmat) gebonden. En hij mist de hulp die hij nodig heeft om op tijd in het (genezende) badwater te kunnen komen. Hij zegt: Als het water gaat bewegen is er niemand om mij erin te helpen.” In een andere vertaling: Ik heb geen mens om mij in het badwater te werpen.” Hoe veel eenzaamheid spreekt er uit deze woorden? Ik heb geen mens…”

Groeien in liefde
Hoe veel mensen (gezond of ziek, thuis of in een ziekenhuis of verpleeghuis) zouden het deze man vandaag kunnen nazeggen: Ik heb geen mens… aan wie ik mijn verhaal kwijt kan, geen mens die me helpt bij wat ik zelf niet kan, geen mens die me in mijn moeiten begrijpt.” Laten we oog hebben voor mensen binnen en buiten de gemeente die de moeite van ziekte, eenzaamheid of armoede aan den lijve ervaren. En in navolging van Christus naar hen omzien, met oprechte aandacht, een vriendelijk woord, een helpende hand, een gebed. Om zo de ”dienst van de barmhartigheid” handen en voeten te geven.

Diakenen hebben onder meer de taak gemeenteleden thuis te bezoeken om zich op de hoogte te stellen van de moeiten.” Ook hebben ze de taak de gelovigen aan te sporen tot dienstbetoon.” Zij zullen dus graag een beroep op gemeenteleden doen als ze signaleren dat er mensen zijn die extra zorg of aandacht nodig hebben, om zo sámen diaconale gemeente te zijn. Zo zullen wij groeien in liefde voor elkaar en voor alle mensen.”

Meer lezen over diaconaat?
Bezoek dan eens de website van Diaconaal Steunpunt.