Deze middag is onderdeel van het Michaproject ‘Zorgen voor elkaar, zorgen voor de
schepping’ en staat in het teken van het afscheid van ds. Ruud de Boer

Deze middag staat ook in het teken van het afscheid van dominee Ruud de Boer.

Poster Gemeente project 14-05-2022 (V3.1)[2545]

ZATERDAG 14 MEI 2022

13:00 – 17:00

PETRAKERK

BUSKEN HUETLAAN 2 HARDERWIJK

 

‘Zorgen voor elkaar, zorgen voor de schepping’

 

Programma

 

13:00 – 17:00

SPRINGKUSSENS

 

13:00 – 17:00

STANDS AANWEZIG VAN O.A. VELUWE DUURZAAM, IJM NEDERLAND, STICHTING MENSEN IN NOOD EN CHRISTELIJKE BOEKWINKEL SJEMEN

 

13:00 – 14:30

ER WORDEN DOORLOPEND FILMPJES GETOOND OVER VERSCHILLENDE DUURZAAMHEIDSTHEMA’S

 

13:00 – 14:00

INLEIDING EN DISCUSSIE OVER DE STIKSTOFCRISIS

DOOR PROFESSOR LEEN HORDIJK

13:00 – 14:00

‘HEERLIJK MINIMALISEREN’

EEN INTERACTIEVE PRESENTATIE EN/OF WORKSHOP

DOOR GERA VAN DEN BERG

14:15 – 15:15

INTERNATIONAL JUSTICE MISSION WORKSHOP

CONTEXTUEEL BIJBELLEZEN; THEMA RECHTVAARDIGHEID

 

14:15 – 15:15

‘BEWUSTWORDING EN DUURZAME LEVENSSTIJL’

EEN LEZING VAN CARLA DIK-FABER

15:00 – 15:30

DE SCHATGRAVERS MOGEN HUN OPDRACHT/ RESULTAAT BIJ DOMINEE RUUD DE BOER INLEVEREN EN KRIJGEN HIERVOOR EEN LEUKE VERRASSING

15:30 – 16:20

GOOCHELVOORSTELLING VOOR GEZINNEN MET KINDEREN IN DE BASISSCHOOLLEEFTIJD DOOR GOOCHELAAR JAN

AANSLUITEND AAN DE VOORSTELLING IS ER IETS LEKKERS TE ETEN EN DRINKEN VOOR IEDEREEN! ZIJZAAL IN DE KERK IN EN OM DE KERK KERKZAAL

 

Stands

 

  1. VELUWE DUURZAAM

Voor duurzame tips, subsidies, advies en duurzame voorbeelden.

https://veluweduurzaam.nl/

 

  1. IJM NEDERLAND

Over moderne slavernij, mensenhandel en de vluchtelingencrisis in Oekraïne.

Wat kan u/jij doen? https://www.ijmnl.org/

 

  1. STICHTING MENSEN IN NOOD

Een lokale stichting voor de regio Harderwijk, Ermelo, Putten en Nunspeet . Zij heeft zich als doel gesteld mensen te helpen die door welke oorzaak ook in financiële problemen zijn gekomen. Onze cliënten krijgen geen steun van andere organisaties die levensmiddelen verstrekken. https://www.mensen-in-nood.nl/

 

Bezoekers van de gemeentemiddag wordt gevraagd om mee te nemen: crèmespoeling, shampoo, doucheschuim/crème, deodorant man, tandpasta, tandenborstel

 

  1. CHRISTELI JKE BOEKWINKEL SJEMEN

Al ruim 40 jaar hét adres in Harderwijk voor christelijke boeken, bijbels, kaarten, cadeauartikelen zal met een inspirerende boekentafel aanwezig zijn. Buiten wordt alles weer langzaam groen. Denk je er weleens over na om zelf ‘groener’ te gaan leven? Of ben je er al mee bezig? Wij hebben een aantal boeken die je hiermee kunnen helpen!

– Super Waar – Groener leven – Het groene normaal – Groene theologie Smeepoortstraat 15, 3841 EG Harderwijk

 

Middagprogramma ‘Zorgen voor elkaar, zorgen voor de schepping’.

 

13:00 – 14:30

ER WORDEN DOORLOPEND FILMPJES GETOOND OVER VERSCHILLENDE DUURZAAMHEIDSTHEMA’S.

KERKZAAL

In een serie filmpjes worden verschillende thema’s van duurzaamheid op een interessante manier besproken, onder andere een film over een volledig ecologisch dorp in Costa Rica.

 

13:00 – 14:00

INLEIDING EN DISCUSSIE OVER DE STIKSTOFCRISIS

DOOR PROFESSOR LEEN HORDIJK IN DE SOOS (KELDER)

Professor Leen Hordijk, milieudeskundige, adviseur van overheden o.a. met betrekking tot de stikstofcrisis, houdt een inleiding over dit thema en leidt een discussie hierover.

 

Wie is de grootste stikstofvervuiler? In de stikstofdiscussie worden de boeren vaak aangewezen als de grote vervuilers. En het verkeer en de industrie… Maar vergeet niet de consument (u, jij, ik) die auto rijdt, vlees eet, vliegt, zijn huis verwarmt of koelt, avocado’s eet, en ga maar door. Al deze activiteiten produceren op de een of andere manier stikstofverbindingen. Kortom, ons leef- en eetpatroon moeten we onder de loep nemen als we natuur, water en gezondheid willen verbeteren. Hoe je dat doet? Ik vertel je er graag meer over! Kom je meepraten? Leen Hordijk Middagprogramma ‘Zorgen voor elkaar, zorgen voor de schepping’.

 

13:00 – 14:00

‘HEERLIJK MINIMALISEREN’ EEN INTERACTIEVE PRESENTATIE EN/OF WORKSHOP DOOR GERA VAN DEN BERG (ZIJZAAL IN DE KERK)

 

In 2017 verscheen het boek Op Orde! Minimaliseren in het gezin (uitgeverij Het Boekencentrum). Onder de vlag van Heerlijk Minimaliseren! is Gera sinds het najaar van 2021 zelfstandig aan de slag als adviseur, groene inspirator en vermindercoach. Duurzamer leven is de grote uitdaging van onze tijd. Maar hoe pak je dat aan? In een interactieve presentatie en/of workshop geeft Gera van den Berg (1975) tips en advies over minimaliseren. Gera ontwikkelde de Op Orde!-methode die helpt bij het ontspullen en consuminderen.

 

14:15 – 15:15

INTERNATIONAL JUSTICE MISSION WORKSHOP CONTEXTUEEL BIJBELLEZEN; THEMA RECHTVAARDIGHEID IN DE SOOS (KELDER)

 

IJM is een wereldwijde mensenrechtenorganisatie die armen beschermt tegen de plaag geweld, zoals slavernij, mensenhandel, seksueel misbruik kinderen.

 

14:15 – 15:15

‘BEWUSTWORDING EN DUURZAME LEVENSSTIJL’

EEN LEZING VAN CARLA DIK-FABER (ZIJZAAL IN DE KERK)

 

A Rocha is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. In Nederland is A Rocha actief sinds 2003. Veertien lokale groepen zetten zich op verschillende locaties in voor natuurbehoud. Samen met Climate Stewards werkt A Rocha daarnaast aan bewustwording en een duurzame levensstijl. Op onze projectdag zal Carla Dik-Faber haar medewerking verlenen door middel van workshop/lezing.

 

“Ik ben Carla Dik-Faber, getrouwd met Pim en moeder van Odile. Leidraad in mijn leven is Romeinen 8 vers 19: de schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn. Afgelopen jaren heb ik mij als Tweede Kamerlid ingezet voor een rechtvaardige en duurzame wereld. In 2017 ben ik verkozen tot groenste politicus. In 2021 ben ik gestart met een studie theologie in Leuven. Met kennis vanuit de Bijbel, de politiek en m’n eigen leven hoop ik mensen te inspireren tot een duurzame levensstijl, uit liefde voor God en Zijn schepping.”

 

15:00 – 15:30

DE SCHATGRAVERS MOGEN HUN OPDRACHT/ RESULTAAT BIJ DOMINEE RUUD DE BOER INLEVEREN EN KRIJGEN HIERVOOR EEN LEUKE VERRASSING. (IN EN OM DE KERK)

 

De kinderen krijgen tijdens het Michaproject een leuke opdracht bij de Schatgravers in het kader van zorgen voor elkaar en voor Gods schepping. Deze opdracht wordt afgerond op de gemeentedag.

De schatgravers mogen tussen 15.00 en 15.30 uur hun opdracht/ resultaat bij dominee Ruud de Boer inleveren en krijgen hiervoor een leuke verrassing.

 

Aansluitend is er voor alle kinderen een gave goochelvoorstelling door goochelaar Jan in de kerkzaal. We rekenen op veel kinderen en gezinnen!

 

15:30 – 16:20

GOOCHELVOORSTELLING VOOR GEZINNEN MET KINDEREN IN DE BASISSCHOOLLEEFTIJD DOOR GOOCHELAAR JAN (KERKZAAL)

 

Goochelaar Jan vertelt; ‘Op mijn 8e verjaardag kreeg ik een goocheldoos. De grootste fout die mijn ouders hebben gemaakt? Daarna kocht ik elke goocheldoos die ik vond. In de bibliotheek leende ik alle goochelboeken. Kopiëren was te duur want ik had nog geen zakgeld, dus heb ik alle trucs overgetypt op een oude typemachine… Plaatjes erbij getekend en mijn eigen collectie trucs ontstond’. In de Petrakerk treed ik op met de voorstelling waarmee ik voor de 4e keer Kampioen Kindergoochelen werd.

 

Goochelaar Jan treedt op met de voorstelling ‘Berend Botanicus’: een educatieve voorstelling over de natuur. Berend is een natuurliefhebber die voor zijn werk door het bos loopt. Vanuit zijn liefde voor de natuur vertelt hij allerlei dingen die met behulp van trucs visueel worden gemaakt. Berend is een karakter dat niet ‘goochelt’. Alles lijkt logisch en past binnen het verhaal. Er gebeuren natuurlijk wel trucs, maar het wordt op een heel andere manier gepresenteerd: Het is een voorstelling met goochelen erin verwerkt en geen “goochelshow”. Misschien houdt Berend wel iets te véél van de natuur, want hij zoekt al 30 jaar naar die ene speciale vlinder.

 

16:20 – 17:00

AANSLUITEND AAN DE VOORSTELLING IS ER IETS LEKKERS TE ETEN EN DRINKEN VOOR IEDEREEN!

 

Iedereen is van harte welkom om deze middag mee te maken! Zien wij u/jou ook?